Trudno wymyślić bardziej tradycyjny sposób gotowania dowolnego mięsa niż duszenie go w aromatycznym domowym sosie. Co więcej, nie wymaga to nawet kociołka-wystarczy zwykła patelnia. Tym razem ugotujemy żeberka wieprzowe zgodnie z tą zasadą.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 700 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- bulion mięsny - 1 szkło
- Pasta pomidorowa - 1 art.
- mąka - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka na kawałki i smaż przez 15-20 minut, obracając. Odłóż na bok.
Osobno podsmaż posiekaną cebulę. Po 5 minutach dodaj marchewki i smaż przez kolejne 7 minut, mieszając.
Dodaj mąkę do smażenia i wymieszaj.
Włóż żeberka z powrotem i polej bulionem pomidorowym.
Dusić mięso pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut.
5 minut przed końcem dodaj wszystkie przyprawy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy