Klopsiki z soczewicą to kompletne danie główne, które nie wymaga dodatków ani żadnych innych dodatków. To wspaniała opcja na kolację dla dużej rodziny. A także bardzo przydatne ze względu na rośliny strączkowe, warzywa i zioła.
Składniki
- mięso mielone - 600 g
- bulion mięsny - 100 ml
- zielona soczewica - 100 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- kolendra - 0.5 pęczek
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sok pomidorowy - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel cebulę w blenderze. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.
Gotuj soczewicę do połowy ugotowanej. Dodaj garść do mięsa mielonego, ponownie wymieszaj i uformuj klopsiki.
Pokrój marchewki i fioletową cebulę, lekko podsmaż.
Dodaj soczewicę, sok pomidorowy i bulion i zagotuj wszystko.
Umieść tam klopsiki i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut pod pokrywką.
Na kilka minut przed końcem dodaj przyprawy, zmiażdżony czosnek i posiekaną kolendrę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy