Smażone ziemniaki to popularne danie, od którego wielu rozpoczyna kulinarną podróż. Dziś proponuję ugotować go w stylu rustykalnym z pachnącym rozmarynem. Aby smak był bardziej interesujący, używam dwóch rodzajów oleju.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- rozmaryn - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej kukurydziany - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w kliny.
Dodaj olej kukurydziany, sól i mielony pieprz.
Lekko zetrzyj gałązki rozmarynu palcami, rozerwij na małe kawałki i dodaj do ziemniaków.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż ziemniaki i smaż przez 20-25 minut. Gotuj bez przykrycia, delikatnie mieszając co 3 do 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy