Prawdopodobnie każda gospodyni domowa ma własną opcję gotowania kurczaka z ananasem w puszkach. Dziś chcę podzielić się z Wami moim-z zieloną cebulą, curry i kurkumą. Danie najlepiej podawać z kruchym białym ryżem bez dodatków.
Składniki
- filet z kurczaka - 600 g
- szczypiorek (lub por) – 120 g
- imbir - 30 g
- ananas - 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- olej kokosowy - 3 art.
- mleko kokosowe - 400 ml
- Curry - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Pokrój ananasy w kostkę, a kurczaka na kawałki średniej wielkości. Odcedź pół szklanki syropu ananasowego.
Smaż kurczaka w 2 łyżkach oleju kokosowego na dużym ogniu przez około 5 minut. Sól i pieprz do smaku i odłóż na bok.
Na tej samej patelni dodaj pozostały olej i usmaż na nim cebulę.
Dodaj do niego czosnek, imbir, curry, syrop ananasowy i mleko kokosowe.
Dokładnie wymieszaj sos, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty i dodaj do niego kurczaka z ananasem.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 4 minuty-a curry z kurczaka jest gotowe!