Do tego przepisu potrzebujesz świeżego jogurtu bez aromatów i dodatków. Dzięki niemu zarówno ziemniaki, jak i kurczak z grzybami są jeszcze delikatniejsze. Nie daje też tak wyraźnej kwasowości jak śmietana.
Składniki
- ziemniaki - 800 g
- masło - 50 g
- jogurt - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- Grzyby - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- Zieleń - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i kurczaka i smaż, aż mięso będzie białe.
Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż płyn wyparuje.
Dodaj przyprawy, posiekane zioła i 100-120 g jogurtu. Po minucie zdejmij z ognia.
Ugotuj ziemniaki do miękkości i zetrzyj na puree z masłem i resztkami jogurtu.
Umieść kurczaka w formie, a na nim ziemniaki. Gotuj zapiekankę w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy