Zróbmy dziś kotlety wieprzowe w piekarniku. To prawda, że nadal będą musiały być wstępnie smażone na patelni przez kilka minut, aby ciasto nie pełzało podczas pieczenia.
Składniki
- schab - 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 2 art.
- mąka - 2 art.
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Powstałe puste miejsca pieprz i sól.
Jajka lekko ubij solą, mielonym pieprzem i kurkumą.
Dodaj mąkę, bułkę tartą i wymieszaj.
Zanurz kotlety w cieście, połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na szybkim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Następnie połóż kotlety na blasze wyłożonej folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy