Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy, marchwi i kukurydzy
Wegetariańskie przepisy na klopsiki są znacznie większe, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Złap jedną z moich ulubionych opcji z ciecierzycą, marchewką i kukurydzą. Ale te klopsiki są lepsze do smażenia lub pieczenia, ponieważ podczas duszenia mogą się rozpaść.
Składniki
- ciecierzyca - 1 szkło
- ryż - 0,5 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- kukurydza - 100 g
- sól - 1 łyżeczka
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- mąka - 1 art.
- zielony groszek - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz ciecierzycę przez noc i gotuj do miękkości zgodnie z instrukcją. Zmiel go blenderem, aż uzyska konsystencję puree. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, rozcieńczyć go niewielką ilością wywaru.
Ugotuj ryż do miękkości i dodaj do ciecierzycy. Wyślij tam wszystkie przyprawy i wymieszaj.
Dodaj do masy kukurydzę, groszek i startą marchewkę i ponownie wymieszaj.
Uformuj klopsiki, zwiń w mąkę i smaż ze wszystkich stron przez kilka minut.
Połóż je na pergaminie i gotuj w piekarniku przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.