Dzisiaj dzielę się z wami przepisem na klasyczne risotto z grzybami i kurczakiem. Domownicy docenią delikatnego kurczaka, pikantny ryż i pachnące grzyby. Wystarczy kilka akcji, a poczujesz smak Włoch w domu.
Składniki
- ryż - 150 g
- filet z kurczaka - 250 g
- pieczarki - 200 g
- rosół z kurczaka - 800 ml
- masło - 30 g
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art. l
- wino (biały) – 50 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz grzyby, osusz na ręczniku papierowym i pokrój, jak chcesz. Smaż je na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor. Dodaj trochę soli i odstaw na bok.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i wyślij na patelnię. Smażyć na złoty kolor.
Drobno pokrój kurczaka w kostkę i dodaj do cebuli. Smażyć na złoty kolor. Gdy kurczak się zrumieni, wlej tam wino. Gdy wino wyparuje, dodaj ryż i masło. Dobrze wymieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie olej.
Wlać bulion w częściach, wymieszać. Gdy zobaczysz, że ryż jest prawie gotowy, dodaj ostatni bulion, dodaj sól i przyprawy do smaku. Dodaj grzyby, dobrze wymieszaj i gotuj, aż cała woda wyparuje.
Przykryj pokrywką na 10 minut i podawaj.