dania główne 22.01.2022

pilaw Orientalny z jagnięciną w powolnej kuchence

1 godz. 45 min.
5 porcji
Pilaw Wschodni z jagnięciną w powolnej kuchence
sharafmaksumovstock.adobe.com
0

Zróbmy dziś prawdziwy orientalny pilaw z jagnięciną. Najłatwiej to zrobić w powolnej kuchence! Nie potrzebujesz różnych kotłów i patelni. Pieczenie, duszenie mięsa i końcowe gotowanie odbędzie się w misce urządzenia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz i namocz przez 1 godzinę w zimnej wodzie.

Opłucz jagnięcinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na małe kawałki.

Pokrój marchewki i obraną cebulę.

Głowę czosnku dokładnie opłucz i pokrój bezpośrednio w łuskę na pół w poprzek.

Wlej połowę oleju do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" na 20 minut.

Dodaj kawałki jagnięciny i smaż na złoty kolor. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny groszek. Wlej 2 szklanki gorącej wody, zamknij pokrywkę i gotuj przez 30 minut w trybie "Duszenia".

Otwórz pokrywkę, włącz ponownie program "SMAŻENIE" i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.

Wlej pozostały olej, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj ryż, sól, połówki czosnku, wlej pozostałą wodę i przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne pół godziny w trybie pilaw.

Gotowy pilaw można posypać ziarnami granatu do smaku.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy