Zróbmy dziś prawdziwy orientalny pilaw z jagnięciną. Najłatwiej to zrobić w powolnej kuchence! Nie potrzebujesz różnych kotłów i patelni. Pieczenie, duszenie mięsa i końcowe gotowanie odbędzie się w misce urządzenia.
Składniki
- Baranina (polędwica) – 600 g
- Ryż basmati - 1,5 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 40 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i namocz przez 1 godzinę w zimnej wodzie.
Opłucz jagnięcinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na małe kawałki.
Pokrój marchewki i obraną cebulę.
Głowę czosnku dokładnie opłucz i pokrój bezpośrednio w łuskę na pół w poprzek.
Wlej połowę oleju do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" na 20 minut.
Dodaj kawałki jagnięciny i smaż na złoty kolor. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny groszek. Wlej 2 szklanki gorącej wody, zamknij pokrywkę i gotuj przez 30 minut w trybie "Duszenia".
Otwórz pokrywkę, włącz ponownie program "SMAŻENIE" i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.
Wlej pozostały olej, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj ryż, sól, połówki czosnku, wlej pozostałą wodę i przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne pół godziny w trybie pilaw.
Gotowy pilaw można posypać ziarnami granatu do smaku.