Kiedy znudzą się zwykłe przepisy na ryby z ziołami, chcę trochę różnorodności. Tym razem proponuję upiec makrelę z pachnącą papryką. Nadaje rybom nie tylko wspaniały zapach, ale także piękny rumiany odcień. A jeśli w domu jest wędzona papryka-możesz jej użyć!
Składniki
- makrela - 2 tusze
- oliwa z oliwek - 2 art.
- papryka - 2 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0.5 łyżeczka
- sól morska - 1 łyżeczka
- cytryna - 0.5 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Całkowicie oczyść rybę i przetrzyj ją ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Następnie natrzyj makrelę olejem z papryki i włóż do brzucha plasterki cytryny i cienko pokrojony czosnek.
Pozostaw rybę do namoczenia na 10-15 minut, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy