dania główne 29.11.2022

filety z okonia na patelni

30 min
8 porcji
Filet z okonia na patelni
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Okoń to ryba z niewielką ilością kości i delikatnym, umiarkowanie tłustym mięsem. Ugotuj go w chrupiącym cieście z przyprawami, które utrzymają soczystość kawałków i nadadzą rybom pikantny smak. Danie nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół.

Składniki

  • okoń morski (filet) – 500 g
  • mąka - 100 g
  • jaja kurze - 2 szt.
  • woda mineralna - 50 ml
  • sok z cytryny - 1 art.
  • sól - szczypta
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z okonia opłucz, pokrój na kawałki, sól i pieprz do smaku, pozostaw do marynowania na 10 minut.

Przygotuj ciasto: ubij trzepaczką jajka solą, wodą mineralną i sokiem z cytryny. Wprowadź przesianą mąkę i ponownie ubij, aż będzie gładka.

Rozwałkuj kawałki ryby w odrobinie mąki i zanurz w cieście.

Smaż rybę na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor (7-10 minut). Usuń nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.

Podawaj filety z Lucjana ze świeżymi lub pieczonymi warzywami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy