Zapiekankę z twarogu można gotować na różne sposoby i tym razem chcę podzielić się z wami przepisem z semoliną. Okazuje się bardzo miękki i delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Podawaj z dżemem, miodem, jagodami lub gorącą czekoladą.
Składniki
- twaróg - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- jogurt - 60 ml
- Manka - 40 g
- brązowy cukier - 1.5 art.
- sól - 1 szczypta
- kandyzowane owoce (lub rodzynki) – 50 g
- cynamon - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Polej semolinę jogurtem i pozostaw na 20 minut.
Zmiel twaróg przez sito i wymieszaj z jajkiem, cukrem i solą.
Połącz obie masy, dodaj cynamon i kandyzowane owoce lub rodzynki i wymieszaj.
Włóż zapiekankę do formy i wyślij do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy