dania główne 31.01.2022

pieczone kotlety z indyka

50 min
5 porcji
Pieczone kotlety z indyka
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Tym razem będziemy gotować kotlety w piekarniku. Dobrze ubite mięso należy marynować w musztardzie przez pół godziny. To nie tylko nada indykowi pikantny smak, ale także zdrowo go zmiękczy. Dodaję też trochę papryki do panierki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.

Dobrze uderz każdy kawałek młotkiem po obu stronach.

Kotlety ułożyć na talerzu, doprawić solą, pieprzem i posmarować musztardą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny.

Ubij jajka solą, mielonym pieprzem i mąką.

Bułkę tartą wymieszać z papryką i wylać na szeroki talerz.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Smaż kotlety na gorącej patelni z olejem przez 1,5 minuty z każdej strony.

Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy