Tym razem będziemy gotować kotlety w piekarniku. Dobrze ubite mięso należy marynować w musztardzie przez pół godziny. To nie tylko nada indykowi pikantny smak, ale także zdrowo go zmiękczy. Dodaję też trochę papryki do panierki.
Składniki
- Indyk (filet) – 700 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- bułka tarta - 1 szklanka
- Olej roślinny - 2 art.
- musztarda - 2 art.
- mąka - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Dobrze uderz każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, doprawić solą, pieprzem i posmarować musztardą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny.
Ubij jajka solą, mielonym pieprzem i mąką.
Bułkę tartą wymieszać z papryką i wylać na szeroki talerz.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na gorącej patelni z olejem przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.