Ten przepis zaskoczy nawet tych, którzy próbowali wielu różnych kotletów. Dzięki kwaśnej śmietanie, która jest dodawana do ciasta, są niezwykle miękkie i przewiewne. Ogólnie rzecz biorąc, przepis jest dość prosty i poradzi sobie z nim absolutnie każdy.
Składniki
- wieprzowina - 600 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 2 art.
- masło - 50 g
- bułka tarta - 1 szklanka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w torebkę lub folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą i mielonym pieprzem.
Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.
Dodaj sól, mielony pieprz, śmietanę i lekko ubij widelcem.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Roztop masło na patelni i smaż kotlety przez 2 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami, świeżymi warzywami i ziołami.