Proponuję uzupełnić skarbonkę pysznych przepisów duszoną kapustą z fasolą. Proste i satysfakcjonujące danie można bezpiecznie przygotować na czczo lub podczas diety. A jeśli używasz fasoli w pomidorach, możesz wykluczyć sok pomidorowy z przepisu.
Składniki
- kapusta (Biała) – 500 g
- fasola (puszka) – 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 60 ml
- sok pomidorowy - 100 ml
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- koperek - 3 gałązki
- pietruszka (do podania) – 2 gałązki
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj koperek i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj kapustę, liście laurowe i sok pomidorowy. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
Wlać fasolę, wycisnąć czosnek przez prasę i dusić przez 5 minut.
Dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i po 2 minutach wyłącz. Podawaj jarmuż, dekorując gałązką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy