napoje 07.10.2022

kompot ze śliwek Węgierka

30 min
4 porcje
Kompot ze śliwek Węgierka
Alina G, stock.adobe.com
0

Jeśli chodzi o śliwkę, Węgierka najczęściej przychodzi na myśl. Są to bardzo podłużne owoce z jakby białawym nalotem. To Węgierka najczęściej rośnie w kraju, a także robi najsmaczniejszy kompot.

Składniki

  • śliwki (Węgierka) – 1 kg
  • cukier - 1.5 szklanki
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwki, usuń pestki i włóż do sterylnych słoików.

Napełnij frutkty cukrem, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut.

Odcedź syrop, zagotuj go ponownie, dodaj kwas cytrynowy i ponownie wlej śliwkę.

Zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy