dania główne 22.01.2022

stek z żeberka z masłem

20 min
2 porcje
Stek ribeye z masłem
volff, stock.adobe.com
0

Zafunduj swojej rodzinie pyszny lunch, zrób prawdziwy stek z ribeye z masłem. Podgrzej mięso w temperaturze pokojowej i marynuj w przyprawach. Podczas procesu pieczenia uważnie obserwuj czas i ogień.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podgrzej stek z żeberka w temperaturze pokojowej przez 1,5-2 godziny. Opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Zetrzyj mieszankę papryki i soli w moździerzu i obficie posyp stek ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą przez 10 minut.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, ułóż stek i smaż przez 30 sekund z każdej strony na dużym ogniu.

Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 1,5 do 2 minut z obu stron.

Przenieś mięso na talerz lub deskę i przykryj podwójną warstwą folii na 5 minut.

Na gotowym steku ułóż masło, udekoruj ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy