Zafunduj swojej rodzinie pyszny lunch, zrób prawdziwy stek z ribeye z masłem. Podgrzej mięso w temperaturze pokojowej i marynuj w przyprawach. Podczas procesu pieczenia uważnie obserwuj czas i ogień.
Składniki
- wołowina (stek z żeberka) – 500 g
- masło - 60 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska - do smaku
- rozmaryn - kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej stek z żeberka w temperaturze pokojowej przez 1,5-2 godziny. Opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Zetrzyj mieszankę papryki i soli w moździerzu i obficie posyp stek ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą przez 10 minut.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, ułóż stek i smaż przez 30 sekund z każdej strony na dużym ogniu.
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kolejne 1,5 do 2 minut z obu stron.
Przenieś mięso na talerz lub deskę i przykryj podwójną warstwą folii na 5 minut.
Na gotowym steku ułóż masło, udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy