Jesteśmy przyzwyczajeni do pieczenia ryby z cytryną lub polewania jej sokiem z cytryny. To od dawna uważane jest za klasyczne rozwiązanie. Ale co, jeśli ci się to nie podoba? Proponuję zdecydowanie zastąpić cytrusy i spróbować ugotować makrelę w folii ze świeżymi i soczystymi pomarańczami!
Składniki
- makrela - 1 rzecz
- pomarańczowy - 1 rzecz
- rozmaryn - 2 gałązki
- Zieleń - 4 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- przyprawy i przyprawy (dla ryb) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz makrelę, spłucz i natrzyj olejem z przyprawami.
Posiekaj czosnek, zioła i jedną gałązkę rozmarynu, dodaj kilka plasterków pomarańczy i nadziewaj rybę.
Ułóż na wierzchu kilka pomarańczowych krążków i pozostałą gałązkę rozmarynu.
Zawiń wszystko szczelnie w folię i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy