Jesteśmy przyzwyczajeni do pieczenia ryby z cytryną lub polewania jej sokiem z cytryny. To od dawna uważane jest za klasyczne rozwiązanie. Ale co, jeśli ci się to nie podoba? Proponuję zdecydowanie zastąpić cytrusy i spróbować ugotować makrelę w folii ze świeżymi i soczystymi pomarańczami!
Składniki
- makrela - 1 rzecz
 - pomarańczowy - 1 rzecz
 - rozmaryn - 2 gałązki
 - Zieleń - 4 gałązki
 - czosnek - 2 ząbki
 - oliwa z oliwek - 1 art.
 - przyprawy i przyprawy (dla ryb) – 1 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz makrelę, spłucz i natrzyj olejem z przyprawami.
Posiekaj czosnek, zioła i jedną gałązkę rozmarynu, dodaj kilka plasterków pomarańczy i nadziewaj rybę.
Ułóż na wierzchu kilka pomarańczowych krążków i pozostałą gałązkę rozmarynu.
Zawiń wszystko szczelnie w folię i piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy