Nigdy nie próbowałeś duszonej kapusty z suszonymi śliwkami? Radzę szybko wypełnić tę lukę! Nawet niedoświadczona gospodyni może łatwo przygotować pachnące i smaczne danie. Opowiadam przepis!
Składniki
- kapusta (Biała) – 800 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 100 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 80 ml
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (Hot) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz suszone śliwki, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.
Obierz cebulę i posiekaj. Posiekaj kapustę w paski.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj jarmuż, suszone śliwki, zmiażdżony groszek ziela angielskiego i gotuj przez 15 minut.
W osobnej misce wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym i solą.
Wlej powstałą mieszaninę do patelni z kapustą, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
Doprowadź do soli, posyp zmielonym czarnym pieprzem, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy