dania główne 22.01.2022

bulgur z indykiem i suszonymi śliwkami

50 min
6 porcji
Bulgur z indykiem i suszonymi śliwkami
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Niesamowite danie inspirowane kuchnią orientalną. Delikatne mięso z indyka ze smażonym chrupiącym bulgurem otoczone pysznym aromatem suszonych śliwek. Przygotuj danie, a twój zwykły lunch zamieni się w prawdziwą ucztę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, osusz i pokrój na małe kawałki.

Opłucz suszone śliwki wrzącą wodą i posiekaj.

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż indyka i dobrze zrumień.

Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez 3-4 minuty.

Dodaj suszone śliwki, zirę, sól, mielony pieprz i bulgur. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut.

Wlej wrzącą wodę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Wyciśnij czosnek przez prasę, w razie potrzeby przynieś sól i wyłącz. Naczynie musi stać pod pokrywką przez 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy