Niesamowite danie inspirowane kuchnią orientalną. Delikatne mięso z indyka ze smażonym chrupiącym bulgurem otoczone pysznym aromatem suszonych śliwek. Przygotuj danie, a twój zwykły lunch zamieni się w prawdziwą ucztę!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój na małe kawałki.
Opłucz suszone śliwki wrzącą wodą i posiekaj.
Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż indyka i dobrze zrumień.
Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez 3-4 minuty.
Dodaj suszone śliwki, zirę, sól, mielony pieprz i bulgur. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut.
Wlej wrzącą wodę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Wyciśnij czosnek przez prasę, w razie potrzeby przynieś sól i wyłącz. Naczynie musi stać pod pokrywką przez 15 minut.