Dzień będzie idealny, jeśli zaczniesz od zdrowego śniadania. Do tego idealna jest zapiekanka z twarogu i marchwi. Smaczne i pachnące danie spodoba się nawet przeciwnikom marchwi. Przygotuj zapiekankę wieczorem, aby rano miała czas na ostygnięcie.
Składniki
- twaróg - 450 g
- marchew (średni) – 3 kawałki
- jaja kurze - 2 kawałki
- Manka - 4 art.
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania formy) – 20 g
- cukier puder (do zgłoszenia) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Zmiel twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito.
W głębokiej misce ubij jajka solą i cukrem na puszystą pianę.
Dodaj twaróg, wanilinę, semolinę i marchewkę. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut, aby semolina miała czas na pęcznienie.
Nasmaruj formę masłem, wlej masę twarogowo-marchewkową i wyślij do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Ostudź gotową zapiekankę, pokrój i posyp cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy