Zwiewną zapiekankę z twarogu, która dosłownie rozpływa się w ustach, można nawet ugotować w kuchence mikrofalowej. Główny sekret pozostaje taki sam - potrzebujesz białek ubitych do uporczywych szczytów. Nawiasem mówiąc, lepiej je mieszać silikonową szpatułką.
Składniki
- twaróg - 350 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 2 art.
- śmietana - 2 art.
- cukier - 1 art.
- wanilina - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel żółtka od białek i zetrzyj żółtka cukrem.
Wymieszaj je z twarogiem i śmietaną, a następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubij białka solą na jędrne szczyty i wymieszaj z masą twarogową.
Ostrożnie włóż zapiekankę do kokilki i gotuj w kuchence mikrofalowej przez 6-8 minut z maksymalną mocą pod pokrywką z otwartym zaworem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy