Suszone owoce w zapiekance z twarogu nikogo nie zaskoczą, ale orzechy to inna sprawa. Jeśli nie lubisz zbyt wyraźnej różnicy tekstur w jedzeniu, najpierw namocz je w wybranym brandy lub syropie, aby były nieco bardziej miękkie.
Składniki
- twaróg - 700 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- Manka - 4 art.
- sól - 1 szczypta
- cukier - 100 g
- śmietana - 3 art.
- rodzynki - 80 g
- orzechy włoskie - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć rodzynki przez 5 minut w gorącej wodzie. W razie potrzeby namocz posiekane orzechy.
Wymieszaj semolinę ze śmietaną i odstaw na 10 minut.
Ubij twaróg blenderem. Ubij jajka osobno solą i cukrem i wymieszaj obie masy.
Dodaj semolinę, rodzynki i orzechy i wszystko ponownie wymieszaj.
Włóż masę twarogową do natłuszczonej miski wolnowaru.
Gotuj zapiekankę przez godzinę w trybie "Pieczenie".
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy