Uwielbiasz obfite i proste posiłki? Wtedy na pewno spodoba ci się kapusta duszona z mięsem mielonym. Przygotuj go na obiad jako danie główne, a twoje gospodarstwo domowe będzie zachwycone. Radzę wziąć mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, więc okazuje się smaczniejsze i grubsze.
Składniki
- kapusta (Biała) – 600 g
- mielona wieprzowina - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 70 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w cienkie paski, zetrzyj marchewki. Obierz cebulę i posiekaj.
Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na oleju roślinnym.
Dodaj mięso mielone, liść laurowy i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj kapustę, delikatnie wymieszaj i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Wlej gorącą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Przed wyłączeniem posolić i posypać mieloną kolendrą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy