Do tego przepisu najlepiej wybrać chudy miąższ lub polędwicę. Bardzo ważne jest, aby cienko pokroić mięso, możesz nawet wstępnie je trochę ubić. Podawaj Stroganow wołowy z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem.
Składniki
- wołowina - 600 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 200 ml
- pasta pomidorowa - 1 łyżeczka
- mąka - 1 art.
- woda - 200 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 50 ml
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso w poprzek włókien w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie miękkie.
Przenieś grillowane mięso do innego naczynia, dodaj więcej oleju na patelnię i smaż cebulę do miękkości.
Dodaj 1 łyżkę mąki na patelnię do cebuli, delikatnie wymieszaj i smaż cebulę przez kolejną minutę.
Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę na patelnię.
Dokładnie wymieszaj i podgrzej sos, powinien być gładki.
Przełóż pieczone mięso do sosu, dopraw solą i pieprzem.
Dusić mięso w sosie do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Może to zająć od 5 do 20 minut w zależności od rodzaju mięsa.