dania główne 22.01.2022

Stroganow wołowy

45 min
4 porcje
Stroganow wołowy
0

Do tego przepisu najlepiej wybrać chudy miąższ lub polędwicę. Bardzo ważne jest, aby cienko pokroić mięso, możesz nawet wstępnie je trochę ubić. Podawaj Stroganow wołowy z puree ziemniaczanym lub gotowanym ryżem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój mięso w poprzek włókien w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż mięso na dużym ogniu, aż będzie miękkie.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Przenieś grillowane mięso do innego naczynia, dodaj więcej oleju na patelnię i smaż cebulę do miękkości.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj 1 łyżkę mąki na patelnię do cebuli, delikatnie wymieszaj i smaż cebulę przez kolejną minutę.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę na patelnię.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dokładnie wymieszaj i podgrzej sos, powinien być gładki.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przełóż pieczone mięso do sosu, dopraw solą i pieprzem.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Dusić mięso w sosie do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Może to zająć od 5 do 20 minut w zależności od rodzaju mięsa.

Stroganow wołowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Zubkowa
przepis dodał (a):
Julia Zubkowa
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy