Obfite i wysokokaloryczne ziemniaki z wieprzowiną, które nadają się zarówno na zwykły obiad, jak i na świąteczny stół. Wygodne jest to, że od razu dostajesz zarówno przystawkę, jak i mięso. Spędzisz około pół godziny na" montażu " naczynia, a piekarnik zrobi za Ciebie resztę.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- wieprzowina - 450 g
- cebula - 1 rzecz
- ser (solidny) – 100 g
- majonez - 50 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Schłodzoną wieprzowinę o średniej zawartości tłuszczu pokrój w cienkie plasterki.
Połóż plastry mięsa na desce wyłożonej folią spożywczą i uderz z obu stron młotkiem.
Połóż połowę ziemniaków w wysmarowanej tłuszczem formie. Kawałki soli i pieprzu.
Następnie połóż połowę wieprzowiny.
Kawałki mięsa posolić, posypać pieprzem i posmarować majonezem.
Następnie powtórz warstwę ziemniaków, wieprzowiny i połóż cebulę na półpierścieniach. Przykryj formę folią z otworami i wyślij do gorącego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stopniach. Ziemniaki powinny stać się miękkie.
Po 40 minutach ułóż warstwę startego sera i włóż formę do piekarnika na kolejne 20 minut.
Pokrój gotowe danie na porcje i podawaj na gorąco. Porcję przed podaniem można uzupełnić świeżymi ziołami.