Pyszny filet z okonia morskiego w cieście można przygotować dosłownie w pół godziny. Dzięki skorupce ciasta ryba w środku pozostaje delikatna i soczysta. Możesz użyć dowolnego gęstego ciasta-na śmietanie, mleku, kefirze.
Składniki
- okoń morski (filet) – 2 kawałki
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka (pszenna) – 2-3 art.
- mleko - 30 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z okonia morskiego rozmrozić, opłukać i osuszyć.
Pokrój rybę na kawałki, Posol i posyp przyprawami.
W misce ubij jajko, dodaj mąkę pszenną.
Wlej mleko, wrzuć szczyptę soli i wymieszaj, aby nie było grudek. Zanurz kawałki ryby w cieście.
Rozłóż okonia morskiego w cieście na patelni, w gorącym oleju roślinnym. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.
Podawaj ryby na gorąco, w porcjach lub na wspólnym talerzu. Podawanie potrawy można uzupełnić warzywami, piklami, ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy