W piekarniku potrawy są zawsze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Sekret polega na tym, że składniki są równomiernie podgrzewane ze wszystkich stron. Sprawdź w praktyce, gotując popularny gulasz wołowy w piekarniku. Najprawdopodobniej ten przepis stanie się Twoim ulubionym.
Składniki
- wołowina - 800 g
- papryka - 400 g
- pomidory koktajlowe - 250 g
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 40 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wołowinę opłucz, dokładnie osusz i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę, cebulę obrać i pokroić.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż wołowinę na szybkim ogniu na złoty kolor.
Dodaj cebulę i gotuj, aż będzie przezroczysta.
Dodaj paprykę, pomidory koktajlowe, liście laurowe i czarny pieprz. Smaż przez 10 minut, delikatnie mieszając.
Przenieś mięso z warzywami do odpowiedniego naczynia, dodaj sól, gorącą wodę i wyślij na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy