Takie kotlety z wołowiną i kurczakiem są bardzo soczyste i aromatyczne. Do gotowania najlepiej używać domowego mięsa mielonego. Proponuję wszystkim wypróbować ten przepis, smacznego!
Składniki
- mielona wołowina - 300 g
- mielony kurczak - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- chleb (pszeniczny) – 2 plasterki
- mleko - 70 ml
- koperek - 1/2 pęczek
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 30-40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W dużej misce umieść mieloną wołowinę, a także posiekaną cebulę i jajko.
Okruchy chleba pszennego rozbić na kawałki i zalać mlekiem, odstawić na kilka minut.
Lekko wyciśnij okruchy i przenieś je do miski. Tam dodaj mielonego kurczaka, posiekane zioła, sól i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj mięso mielone i możesz zacząć smażyć kotlety.
Na patelni rozgrzej olej. Mokrymi rękami uformuj owalne lub okrągłe kotlety, włóż na patelnię i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.
Odwróć placki na drugą stronę, przykryj i gotuj przez kolejne 4 minuty.
Podawaj kotlety na ciepło lub na ciepło, z dodatkiem lub warzywami.