Dieta i PP nie są powodem do odmawiania sobie przyjemności gastronomicznych. Powiem ci ciekawy przepis, o którym być może nie wiedziałeś. Tak więc dzisiaj przygotowujemy gruzińską zupę kharcho bez mięsa-chudą i mniej tłustą, ale równie pikantną i aromatyczną.
Składniki
- woda - 1,5 L
- ryż - 100 g
- ziemniaki - 2 szt.
- marchew - 1 szt.
- pomidory (we własnym soku) – 400 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- kolendra - 0,5 pęczek
- orzechy włoskie - 50 g
- Olej roślinny - 4 art.
- liść laurowy - 1 szt.
- sól - do smaku
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż spłucz pod bieżącą wodą. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na połowie porcji rozgrzanego oleju roślinnego podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę i smaż przez 3-5 minut, aż będzie miękka.
W rondlu zagotuj wodę, dodaj smażenie, ryż, ziemniaki i liście laurowe. Gotuj zupę na małym ogniu przez 10-15 minut.
Rozgrzej pozostałą połowę oleju roślinnego na patelni, dodaj przyprawy i rozgniecione widelcem pomidory do własnego soku. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, a następnie wyślij do garnka z zupą, solą do smaku i gotuj Kharcho przez kolejne 5-10 minut na małym ogniu.
Posiekaj orzechy, czosnek i kolendrę i dodaj do garnka z zupą. Zdejmij gotowe chude kharcho z ognia i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 10-15 minut przed podaniem.