Taki pyszny i pachnący domowy barszcz z kiszoną kapustą można podawać od razu. Ale radzę najpierw dać mu dobry napar, a następnie dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany i wymieszać. Na pewno nie pożałujesz!
Składniki
- kurczak - 300 g
- kapusta kiszona - 230 g
- ziemniaki - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Burak - 2 kawałki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- śmietana - 4 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój w paski lub zetrzyj marchewki, buraki i cebulę. Pokrój ziemniaki.
Gotuj kurczaka do miękkości i wyślij ziemniaki do bulionu. Gotuj przez 20 minut.
Podsmaż cebulę, marchewkę i buraki na patelni przez 3 minuty na dużym ogniu, mieszając.
Dodaj koncentrat pomidorowy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
W razie potrzeby opłucz i wyciśnij kiszoną kapustę. Dodaj do smażenia i wymieszaj.
Wlej trochę bulionu do smażenia i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut pod pokrywką.
Dopraw do smaku, Wyślij do barszczu i gotuj przez kolejne 5 minut.
Przed podaniem dodaj śmietanę i wymieszaj.