Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku to soczyste i miękkie mięso, które może ugotować nawet początkujący kucharz. Ważne jest, aby wybrać mięso o średniej zawartości tłuszczu. Im dłużej będzie marynowany, tym bardziej będzie miękki. Najlepiej marynować wieprzowinę przez noc.
Składniki
- wieprzowina (miazga) – 350 g
- cebula - 2 kawałki
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wieprzowinę i osusz. Pokrój na kawałki średniej wielkości. Sól i dodaj przyprawy.
Posiekaj obraną cebulę w blenderze lub zetrzyj. Dodaj do mięsa, wlej olej roślinny i wszystko wymieszaj. Pozwól marynować lub przejdź do następnego kroku.
Pokrój drugą cebulę w półpierścienie. Przykryj naczynie do pieczenia folią i zrób poduszkę cebulową.
Połóż kawałki wieprzowiny na cebuli. Przykryj formę i włóż do gorącego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 25 minut, a następnie kolejne 10 minut w 200 stopniach.
Podawaj mięso na gorąco, możesz z dodatkami lub warzywami, ziołami.