żeberka wieprzowe z suszonymi śliwkami w piekarniku
Żeberka wieprzowe z suszonymi śliwkami znajdują się na mojej liście ulubionych potraw. Gotuję je na święta i po prostu, gdy chcę zadowolić rodzinę pysznym. Danie okazuje się pachnące, soczyste i o lekkim wędzonym smaku.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- suszone śliwki (bez pestek) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 150 ml
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól (duży) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.
Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj sól, mielony pieprz, sos pomidorowy, wymieszaj i wyłącz.
Połóż żeberka na patelni i wymieszaj. Każdy kawałek powinien być dobrze "wykąpany" w sosie.
Przenieś żeberka do naczynia do pieczenia, dodaj suszone śliwki.
Przykryj szczelnie dwiema warstwami folii i wyślij na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.