Wypróbuj ten przepis, a na pewno nie będziesz chciał wracać do zwykłych opcji gotowania! Jest to o wiele łatwiejsze i wygodniejsze. Twaróg dodaje szczególnej soczystości, a smażona cebula sprawia, że danie jest jeszcze smaczniejsze. Ponadto pieczone kotlety są zdrowsze niż smażone!
Składniki
- mielona wieprzowina - 500 g
- twaróg (średni tłuszcz) – 250 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula (duży) – 1-2 kawałki
- bułka tarta - 80 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj żywność z wyprzedzeniem, powinna mieć temperaturę pokojową. Cebulę obrać i pokroić.
Zetrzyj twaróg widelcem lub zmiel w blenderze.
Lekko podsmaż cebulę na oleju roślinnym. W razie potrzeby dodaj trochę soli i pieprzu.
Połącz mięso mielone, twaróg, jajko i smażoną cebulę. Dodaj przyprawy do smaku.
Użyj rąk, aby dokładnie zagnieść masę, aż będzie gładka.
Uformuj małe placki tej samej wielkości i zawiń w bułkę tartą.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Gotowe kotlety można podawać z dodatkami, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!