Ze wszystkich dziesiątek odmian kremowych zup z dyni to mój ulubiony przepis. Tutaj zarówno bogaty smak, jak i przyjemna konsystencja są głównymi składnikami sukcesu. Podczas serwowania posyp naczynie nasionami lub grzankami. Możesz też dodać trochę fety lub sera śmietankowego.
Składniki
- Dynia - 500 g
- ziemniaki - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- bulion warzywny (lub mięsny) – 300 ml
- papryka - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól - do smaku
- śmietana - 100 ml
- Olej roślinny - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię z nasion i skórki i pokrój w kostkę około 2 cm.
Posiekaj cebulę, przełóż czosnek przez prasę i usmaż je na oleju roślinnym. Dodaj sól i przyprawy.
Włóż pieczeń i resztę warzyw do rondla, wlej bulion i gotuj przez około 20 minut. Zamiast bulionu możesz wziąć zwykłą wodę.
Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę do pożądanej konsystencji i wymieszaj.
Rozgrzej wszystko razem jeszcze przez kilka minut na kuchence.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy