Wiosną, kiedy na półkach pojawia się świeża rzodkiewka, wszyscy masowo zaczynają z niej przygotowywać sałatki. Istnieje wiele przepisów na ten temat. Proponuję dzisiaj wypróbować świetną opcję z indykiem. Świeże i satysfakcjonujące danie może zastąpić pełnowartościową przekąskę.
Składniki
- Indyk (gotowane) – 300 g
- rzodkiewka - 150 g
- Mieszanka sałatek - 150 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 4 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- musztarda Dijon - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni, ułóż indyka i lekko zrumień.
Połóż mięso na desce i pokrój.
Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Połącz mieszankę sałatkową, rzodkiewki i kawałki indyka.
Dodaj sól, musztardę Dijon, pozostały olej roślinny i wymieszaj.
Gotową sałatkę można posypać sezamem, siemieniem lnianym lub płatkami ostrej papryki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy