Świetna sałatka dla miłośników kuchni azjatyckiej. Przygotowanie jest proste i zawsze okazuje się smaczne. Jeśli nie lubisz sosu rybnego, zastąp go sosem sojowym. Danie można podać natychmiast lub wstawić do lodówki na pół godziny. Druga opcja jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- parówki (kurczak) – 200 g
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- mleko - 2 art.
- masło - 20 g
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos rybny - 1 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę w rondlu o odpowiedniej wielkości i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.
Dodaj sól, mielony pieprz, mleko i lekko ubij widelcem.
Roztop masło na patelni, wlej masę jajeczną i gotuj pod przykryciem przez 5-6 minut.
Zetrzyj ogórki, pokrój kiełbaski i omlet.
Wymieszaj funchozę, omlet, kiełbaski i ogórki.
Osobno wymieszaj sos rybny, ocet ryżowy, olej roślinny, cukier i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy podawać w lodówce przez 20-30 minut.