Sałatki z owoców morza nie pojawiają się tak często na naszym stole, więc są bardziej postrzegane jako egzotyczne. Zawsze są witani z zachwytem i szybko zjadani. Dziś opowiadam przepis na jedną z tych sałatek!
Składniki
- koktajl morski - 400 g
- marchew - pół
- cebula - pół
- ostra czerwona papryka - pół
- szczypiorek - 2 stem
- sałata lodowa (do podania) – 3 listek
- Tabasco - 2 krople
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól morska - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostra papryka obierz nasiona, opłucz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i pokrój w pióra.
Posiekaj zieloną cebulę, zetrzyj marchewki.
Zagotuj osoloną wodę, dodaj koktajl morski i gotuj przez 1 minutę.
Wrzuć do durszlaka, ostudź i posiekaj duże kawałki.
Wymieszaj koktajl morski z sokiem z cytryny, sosem Tabasco i pozostaw do marynowania na 10 minut.
W szerokiej misce połącz koktajl morski, marchewkę, oba rodzaje cebuli i ostrą paprykę.
Dodaj sól, mielony pieprz, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Połóż liście sałaty na talerzu, a następnie gotową sałatkę.