Jeśli znudzi ci się klasyczny przepis na śledzie pod futrem, polecam ugotować tę sałatkę ze śliwkami. W tej kombinacji buraki i śledzie są jeszcze smaczniejsze. Zapewniamy, że Twoi Goście i rodzina docenią oryginalną ucztę!
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- marchew (gotowane) – 150 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- sałata lodowa - 2 listek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać. Zetrzyj warzywa i jajka, posiekaj cebulę i suszone śliwki nożem.
Ułóż liście sałaty na talerzu, a następnie warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Następnie ułóż jajka, marchewkę i suszone śliwki zmieszane z burakami. Posyp każdą warstwę sałatki pieprzem, solą i posmaruj majonezem.
Udekoruj danie kruszonką z gotowanych żółtek i białek. Przed podaniem sałatkę należy podawać w lodówce przez 1,5-2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy