Zazwyczaj podobne sałatki są przygotowywane z dużą ilością czosnku i pikantnych przypraw. Ponieważ sami gotujemy, składniki i ich proporcje dobierzemy do naszych upodobań. Zwracam uwagę na bardzo smaczny i prosty przepis.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- filet z kurczaka - 200 g
- brokuły - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- Sezam - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 30 ml
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- mielony imbir - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka, spłucz i poczekaj, aż cały płyn spłynie.
Pokrój filet z kurczaka i obraną paprykę.
Rozłóż brokuły na różyczki. Zmiel zbyt duże.
Smaż kurczaka, aż ugotuje się na oleju roślinnym.
Pokrój gotowy filet jeszcze drobniejszy.
W małym pojemniku połącz ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, sól, cukier i mielony imbir.
Połącz funchozę, kurczaka, brokuły, sezam i paprykę.
Wlej przygotowany dressing, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy