Funchoza jest często używana w kuchni azjatyckiej jako główny składnik. Jest łatwy w przygotowaniu, szybko wchłania kolor, smak i aromat. Spróbuj ugotować z nią sałatkę, a będziesz zaskoczony, jak harmonijny i holistyczny okaże się bukiet smaków!
Składniki
- Funchoza - 250 g
- pieczarki - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sos Worcester - 1 CZ. l.
- czosnek - 2 ząbki
- mielona kolendra - do smaku
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Pokrój pieczarki i obraną paprykę.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj pieczarki i smaż do miękkości.
Wymieszaj funchozę, pieczarki, marchewkę i paprykę.
W osobnym pojemniku połącz ocet ryżowy, sosy Worcester i sojowy, sól, przyprawy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Przed podaniem naczynie należy podawać w lodówce przez 20-30 minut.