pierwsze dania 18.02.2022

Polski barszcz z kluskami

45 min
8 porcji
Barszcz Polski z kluskami
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie na święta noworoczne w Polsce gotuje się barszcz z kluskami. Smak i przepis na to danie bardzo różnią się od zwykłych opcji. Polski Barszcz przygotowuje się na specjalnym zakwasie z buraków i czerstwego chleba. A klasycznych ziemniaków i kapusty tu nie ma.

Składniki

dla barszczu:
dla pierogów:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz połowę buraków, drobno posiekaj i włóż do szklanego pojemnika.

Dodaj brązowy chleb, 1 litr ciepłej wody i umieść w jasnym miejscu. Po 3 dniach odcedź powstały zakwas przez gazę.

Cebulę, grzyby i pozostałe buraki obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.

Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie, aż wilgoć wyparuje.

Wlej pieczarkę, buraki, liść laurowy do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut.

Połącz jajka, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz.

Łyżką uformuj małe pierogi i wrzuć do gotującego się barszczu. Gotuj przez 7 minut.

Wlać zakwas buraczany, posolić i po 5 minutach wyłączyć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy