Tradycyjnie na święta noworoczne w Polsce gotuje się barszcz z kluskami. Smak i przepis na to danie bardzo różnią się od zwykłych opcji. Polski Barszcz przygotowuje się na specjalnym zakwasie z buraków i czerstwego chleba. A klasycznych ziemniaków i kapusty tu nie ma.
Składniki
- Burak - 1 kg
- Grzyby - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny chleb (bezduszny) – 70 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2,5 l
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 400 G
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz połowę buraków, drobno posiekaj i włóż do szklanego pojemnika.
Dodaj brązowy chleb, 1 litr ciepłej wody i umieść w jasnym miejscu. Po 3 dniach odcedź powstały zakwas przez gazę.
Cebulę, grzyby i pozostałe buraki obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie, aż wilgoć wyparuje.
Wlej pieczarkę, buraki, liść laurowy do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut.
Połącz jajka, mąkę, sól i zmielony czarny pieprz.
Łyżką uformuj małe pierogi i wrzuć do gotującego się barszczu. Gotuj przez 7 minut.
Wlać zakwas buraczany, posolić i po 5 minutach wyłączyć.