Biała zupa ormiańska słynie z niesamowitego smaku i niesamowitej właściwości szybkiego regeneracji. Przygotuj go na różne sposoby, ale koniecznie z bulgurem i produktami mlecznymi. Oferuję prosty i pyszny przepis na popularne danie.
Składniki
do zupy:
- mleko - 500 ml
- woda - 1 L
- śmietana - 3 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - do smaku
- pietruszka - 5 gałązki
dla klopsików:
- mielony kurczak - 300 g
- bulgur - 80 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bulgur moczyć wstępnie przez pół godziny.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mięso mielone, bulgur, cebulę, sól i mielony pieprz.
Uformuj rękami małe klopsiki tej samej wielkości.
Zagotuj wodę, sól i dodaj klopsiki. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Wymieszaj lekko ubite jajka, śmietanę i mleko.
Wlej powstałą mieszaninę do zupy i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i po 1 minucie wyłącz.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy