Chcesz skosztować prawdziwej mieszanki po białorusku? Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Główną różnicą w stosunku do innych przepisów jest to, że mięso jest wstępnie ubite i smażone na złoty kolor. Dzięki temu solanka okazuje się bardzo smaczna i pachnąca!
Składniki
- wieprzowina (miazga) – 300 g
- kiełbaski - 200 g
- ogórki (słone) – 4 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 40 ml
- pasta pomidorowa - 3 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, lekko ubij i smaż z obu stron na złoty kolor.
Dodaj smażone mięso do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut.
Posiekaj obraną cebulę, pomidory, kiełbaski i pikle.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj paprykę, kiełbaski i pomidory. Gotuj przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
Dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu, liść laurowy i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Dusić przez 5 minut.
W rondelku z wieprzowiną dodaj pieczeń pomidorową i pikle. Gotuj mieszankę przez kolejne 10 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Podczas serwowania dodaj do talerza oliwki, śmietanę, plasterek cytryny i koperek.