pierwsze dania 22.01.2022

solanka po białorusku

1 godz. 10 min.
6 porcji
Solanka po białorusku
boomeart, stock.adobe.com
0

Chcesz skosztować prawdziwej mieszanki po białorusku? Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Główną różnicą w stosunku do innych przepisów jest to, że mięso jest wstępnie ubite i smażone na złoty kolor. Dzięki temu solanka okazuje się bardzo smaczna i pachnąca!

Składniki

dla solanki:
do zgłoszenia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę, lekko ubij i smaż z obu stron na złoty kolor.

Dodaj smażone mięso do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut.

Posiekaj obraną cebulę, pomidory, kiełbaski i pikle.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj paprykę, kiełbaski i pomidory. Gotuj przez 5-7 minut, ciągle mieszając.

Dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu, liść laurowy i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Dusić przez 5 minut.

W rondelku z wieprzowiną dodaj pieczeń pomidorową i pikle. Gotuj mieszankę przez kolejne 10 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Podczas serwowania dodaj do talerza oliwki, śmietanę, plasterek cytryny i koperek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy