Przepis spodoba się miłośnikom pachnącej dyni. Dietetyczne mięso z indyka, przepyszne warzywa i delikatny smak roztopionego sera sprawiają, że zupa jest po prostu pyszna! Przygotowanie go wcale nie jest trudne. Główne etapy opisano dalej.
Składniki
- Indyk (filet) – 400 g
- Dynia - 400 g
- ziemniaki (średnie) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- ser topiony - 2 kawałki
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- gałka muszkatołowa - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (filtrowane) – 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.
Dodaj czarny pieprz, zimną wodę i gotuj przez 45 minut po ugotowaniu.
Dynię, ziemniaki, cebulę obrać i pokroić.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj dynię i kontynuuj gotowanie przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przenieś pieczeń do garnka z indykiem, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15 minut.
Roztopiony ser pokrój na duże kawałki i wrzuć do zupy.
Dodaj sól, gałkę muszkatołową i po 3 minutach wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.