Nawet zwykłą sałatkę z kapusty można przekształcić w wykwintne danie. Wystarczy zastąpić białą kapustę brukselką, dodać trochę parmezanu i usmażyć ciecierzycę w przyprawach. Radzę wcześniej namoczyć ciecierzycę na noc przed gotowaniem, aby była bardziej miękka.
Składniki
- brukselka - 300 g
- ciecierzyca - 100 g
- parmezan - 50 g
- masło - 20 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- papryka - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- kurkuma - 1 szczypta
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz ciecierzycę przez noc, pozwól wodzie spłynąć i smaż na mieszance olejów na złoty kolor, około 15 minut. Pod koniec dodaj wszystkie przyprawy i sól.
Cienko pokrój brukselkę i lekko Duś bez oleju, aż będzie miękka. Spuść nadmiar wilgoci.
Wrzuć jarmuż z pikantną pieczoną ciecierzycą i posyp startym parmezanem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy