Obfita sałatka z rybą przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych. Przed podaniem najlepiej pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Pozwoli to na nasiąkanie składników, co z kolei poprawi smak potrawy. Mówię o wszystkim po kolei.
Składniki
- czerwona ryba - 250 g
- awokado (duży) – 1 rzecz
- ogórki (średnie) – 3 kawałki
- szpinak (baby) – 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- Olej roślinny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- Tabasco - kilka kropli
- sok z limonki - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz czerwoną rybę i osusz ręcznikami papierowymi.
Natrzyj rybę solą, skrop sokiem z limonki i smaż na oleju roślinnym do miękkości.
Osobno wymieszaj sos sojowy,oliwę z oliwek, Tabasco i czosnek przepuszczony przez prasę.
Pokrój ogórki, obrane awokado i smażoną rybę.
Wymieszaj szpinak, awokado, ogórki i ryby.
Dodaj sól, zmielony pieprz i przygotowany dressing. Gotową sałatkę można ozdobić ziołami, plasterkami cytryny lub kiełkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy