sałatki 22.01.2022

Sałatka z pieczonej wołowiny, funchozy, grzybów drzewnych i papryki

45 min
5 porcji
Sałatka z pieczonej wołowiny, funchozy, grzybów drzewnych i papryki
ismishko, stock.adobe.com
0

Ogólnie zaleca się włączenie sałatek Funchoza do menu dietetycznego. Tym razem proponuję przygotować bardziej satysfakcjonujące danie. Główną rolę odgrywa pikantny sos z oleju i octu, a grzyby drzewne sprawiają, że smak jest głębszy i bogatszy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wołowinę, obraną cebulę i paprykę.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.

Ułóż wołowinę i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut.

Wlej 200 ml wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Pokrój jeszcze mniejsze gotowe mięso.

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Połącz funchozę, wołowinę, paprykę i grzyby drzewne.

Osobno wymieszaj ocet, olej sezamowy, cukier, mielony pieprz i sól. Wymieszaj i poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy