Sałatka z pieczonej wołowiny, funchozy, grzybów drzewnych i papryki
Ogólnie zaleca się włączenie sałatek Funchoza do menu dietetycznego. Tym razem proponuję przygotować bardziej satysfakcjonujące danie. Główną rolę odgrywa pikantny sos z oleju i octu, a grzyby drzewne sprawiają, że smak jest głębszy i bogatszy.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 250 g
- Funchoza - 200 g
- papryka (średnie) – 2 kawałki
- Grzyby drzewne (smażone) – 50 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, obraną cebulę i paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Ułóż wołowinę i kontynuuj gotowanie przez 7-10 minut.
Wlej 200 ml wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Pokrój jeszcze mniejsze gotowe mięso.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Połącz funchozę, wołowinę, paprykę i grzyby drzewne.
Osobno wymieszaj ocet, olej sezamowy, cukier, mielony pieprz i sól. Wymieszaj i poczekaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.