Do tej sałatki lepiej używać małych pieczarek. Gotują się szybciej i są odpowiednio impregnowane przyprawami. I nie trzeba ich ciąć, więc danie okazuje się bardzo piękne. Wypróbuj ten przepis, rozpieszczaj rodzinę bez powodu!
Składniki
- marchew - 500 g
- pieczarki (małe) – 300 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- pietruszka - kilka gałązek
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj liść laurowy, sól i pieczarki do wrzącej wody.
Gotuj przez 8-10 minut, wrzuć do durszlaka i ostudź.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Posiekaj natkę pietruszki i obraną cebulę.
Połącz marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, sól, cukier i ocet.
Wlej rozgrzany do czerwoności olej, dodaj zmielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj ziele angielskie, schłodzone pieczarki i delikatnie wymieszaj. Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy