Czasami chcesz pikantnego jedzenia: ostrej papryki, musztardy lub imbiru. W takim przypadku ostry śledź pod futrem jest idealny. Sos sałatkowy jest przygotowywany z proszku wasabi. Do smaku można również dodać płatki czerwonej papryki lub musztardę.
Składniki
- śledź (gotowy filet) – 300 g
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- seler - 2 stem
- majonez - 180 ml
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- proszek wasabi - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cebulę, śledź i seler. Zetrzyj jajka i inne warzywa na grubej tarce.
Wymieszaj majonez z Wassabi i sokiem z cytryny. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Ułóż warstwy śledzia, cebuli i ziemniaków. Sól i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż marchewki, seler i jajka. Ponownie dodaj sól i majonez.
Przykryj sałatkę warstwą buraków i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy